STEFtec Education

Over STEFtec Education

Over STEFtec Education

Welkom op de site van STEFtec Education.
STEFtec Education is opgericht door Steffen Elgersma. Ik vertel u graag wat meer over mijzelf en mijn drijfveren.

Hoe het begon

Sinds mijn prille jeugd was ik al “gek” van auto’s.
Als klein jongetje was ik altijd aan het spelen met autootjes. Maar na de Opel toertocht van 1977 veranderde er iets in mijn leven. Ik kreeg mijn eerst Opel folders; het begin van mijn Opel-verzameling. Al lezend in die folders kreeg ik steeds meer interesse in de techniek van de auto.

Voor mij stond dan ook al vroeg vast dat ik iets met auto’s ging doen. Via de LTS en MTS autotechniek Apeldoorn ben ik naar de lerarenopleiding (PTH) in Eindhoven gegaan. Kort na het behalen van mijn tweedegraads bevoegdheid ben ik in dienst gekomen bij Innovam als technisch trainer van Ford.

Hoe het verder ging

Als Ford technisch trainer was ik verantwoordelijk voor de uitvoer van het hele palet aan technische trainingen. Daarnaast ontwikkelde ik trainingen en was regelmatig betrokken bij het diagnosticeren van “veld” voertuigen. Het was een zeer leerzame periode voor mij!

Naast de technische trainingen voor Ford raakte ik ook steeds meer geïnteresseerd en gespecialiseerd in de techniek van elektrische- en hybride voertuigen.
Mijn interesse in elektrotechniek en voertuigtechniek in combinatie met mijn milieubewustzijn kwamen in dit vakgebied helemaal bij elkaar.

Binnen Innovam heb ik dan ook diverse trainingen over elektrische- en hybride voertuigen mogen verzorgen.

 

Vanaf 2015 ben ik gaan werken bij ROC Deltion College in Zwolle. Eerst één avond in de week, later voor meer uren. Ik merkte dat het werken voor een nieuwe doelgroep mij nieuwe energie gaf. Wat is er mooier dan de jeugd enthousiast maken voor autotechniek?

Volg je hart!

Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in elektrische- en hybride voertuigen. Ik wilde meer doen met lesstof, onderwijs en trainingen over elektrische- en hybride voertuigen. En nog belangrijker: ik wilde het gaan doen op mijn manier!

Voorjaar 2017 gooide ik het roer om. Ik beëindigde mijn werkzaamheden bij Innovam/Ford, ging meer werken bij ROC Deltion.  Daarnaast maakte ik mijn lang gekoesterde droom waar: het oprichten van een eigen bedrijf.

Een bedrijf gespecialiseerd in educatie in autotechniek; STEFtec Education was geboren.

 

 

Het verhaal achter het logo

 In 1994 koos ik als afstudeer onderwerp “Het elektrisch voertuig”. Een onderwerp waarbij mijn interesses in auto, milieu en voertuig-elektronica helemaal bij elkaar kwamen.
Tijdens dit afstudeerproject kondigde GM de Impact aan; één van de eerste auto’s die vanaf de eerste tekening ontwikkeld was als EV. Deze auto moest voldoen aan de Zero Emmision Vehicle eisen van de California Air Resources Board.

De GM Impact werd doorontwikkeld en kwam in 1996 als GM EV1 op de markt. De GM EV1 was te leasen via Saturn dealers in California en Arizona. In 1997 was ik op vakantie in California. Natuurlijk ging ik bij de Saturn dealer in San Diego op bezoek om te rijden in deze GM EV1.
Een onvergetelijke ervaring!

 

Deze proefrit was voor mij een eyeopener! Wat een futuristische auto, maar bovenal, wat een rijplezier. Ik reed met gillende banden weg bij de Saturn dealer. Elektrisch rijden is stil, maar vooral leuk.

Na deze proefrit was ik dan ook overtuigd van de toekomst van het elektrisch rijden. Ook zag ik meteen de bottleneck van het elektrisch rijden. Na mijn korte, maar dynamische, proefrit moest de auto meteen weer aan de lader.

Van de gereden EV1 Gen I zijn er maar 660 gemaakt. Samen met de verbeterde Gen II zijn er in totaal 1.117 stuks geproduceerd. Rond 2003 zijn bijna alle voertuigen door GM teruggenomen en vernietigd. Voedingsbodem voor complot theorieën; de olie industrie zou invloed gehad hebben op het terugnemen en vernietigen van de auto’s. De legendarische documentaire film “Who Killed the Electric Car” is op dit verhaal gebaseerd.

Het logo van STEFtec Education is ontwikkeld door studenten van het Beeldbureau van ROC Deltion College. Al in de eerste ontwerpvoorstellen van de studenten dook een auto op die veel leek op het silhouet van de GM EV1. Toeval bestaat niet?

Dit was natuurlijk aanleiding om de studenten mijn ervaring met de GM EV1 te vertellen. Zo vormde de GM EV1 een inspiratie voor de studenten bij het maken van het logo van STEFtec Education.

 

 

STEFtec Education wil kennis en passie voor de techniek overbrengen!